Helgrillad fläskfilé med foyotsås och potatisgratäng med parmesan
Recipe Rating
- (4.5 /5)
- 1 rating
Ingredients
- ---Potatisgratäng---
- 900g potatis, skivad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 2 dl riven parmesan
- 3 dl grädde
- Salt
- Vitpeppar
- ---Fläskfilé---
- 2 fläskfiléer à 500g
- 1 rödlök, klyftad
- 4 vitlöksklyftora, halverade
- Några timjankvistar
- Salt
- Vitpeppar
- 50g smör
- Smör att steka i
- ---Foyotsås---
- 2 schalottenlökar, hackade
- 2 krukor dragon
- 1 kruka persilja
- 5 vitpepparkorn
- 0.5 dl vatten
- 0.25 dl vitvinsvinäger
- 3 äggulor
- 250g osaltat smör
- Sky från fläskfilén
- Salt
Instructions
- Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200°. Varva potatis, pressad vitlök och parmesan i en ugnsfast form. Salta och peppra.
- Slå på grädden och ställ in i ugnen i ca 45 minuter tills potatisen är klar.
- Fläskfilé: Sätt ugnen på 150°.
- Bryn fläskfilén runt om i smör. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form.
- Fördela rödlök, vitlök och timjan över fläskfilén.
- Klutta ut smöret över fläskfilén.
- Sätt in i ugnen tills innertemperaturen på köttet är 65°, ca 30 minuter.
- Ta ut och låt vila i folie i 15 minuter. Skiva upp i ca 3 cm tjocka skivor.
- Spara rödlök och vitlök till servering. Häll av och sila skyn. Spara skyn till såsen.
- Foyotsås: Lägg schalottenlök, vitpepparkorn, 1 kvistar dragon, 2 kvistar persilja, vatten och vitvinsvinäger i en kastrull. Koka upp och låt reducera till ca hälften. (Gör gärna dubbel sats reduktion så du har lite extra att smaka av såsen med)
- Sila och pressa ut vätskan ur löken. Spara vätskan.
- Smält smöret och håll varmt.
- Hacka resten av dragonen och ca 1 msk persilja.
- Lägg äggulorna och reduktionen i en bunke över vattenbad. Vispa under uppvärmning tills den tjocknar.
- Vispa ner smöret lite i taget.
- Vispa ner steksyn lite i taget.
- I med persilja och dragon.
- Smaka av med salt och eventuellt mer reduktion.
- Servings : 4
- Course : KÖTT VARMRÄTT
- Recipe Type : KÖTT, VARMRÄTT
Rate this recipe
1 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.