Liten jultallrik med köttbullar, julskinka, rödbetssallad och potatisgratäng
-
- Prep Time
- Minutes
-
- Cook Time
- Minutes
-
- Yield
- 4
Recipe Rating
- (0 /5)
- 0 ratings
Ingredients
- ---Rödbetssallad---
- 800g rödbetor
- 2 dl creme fraiche
- 1/2 dl majonnäs, recept följer
- 2 tsk riven pepparrot
- Ev. en gnutta salt
- ---Hemmagjord majonnäs---
- 1 äggula
- 2-2.5 dl rapsolja
- 3 tsk vitvinsvinäger
- 2 tsk pressad citron
- 1 tsk dijonsenap
- Vitpeppar
- Salt
- ---Köttbullar--
- 500g nötfärs
- 1 gul lök, riven
- 1 kruka persilja, hackad
- 1/2 dl grädde
- Riven muskot
- Salt
- Vitpeppar
- ---Julskinka---
- 1 st kokt julskinka, ca 2kg
- 1 ägg
- 3 msk grovkornig senap
- 1/2 msk socker
- 2 nypor flingsalt
- 3 msk ströbröd
- ---Potatisgratäng---
- 900g fast potatis, skivad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 3 dl grädde
- Salt
- Vitpeppar
- ------------------
- Senap
- Äppelmos
Instructions
- Hemmagjord majonnäs: Lägg äggula, 1 tsk vitvinsvinäger och en liten dutt rapsolja i en bunke. Vispa luftigt.
- Vispa ner oljan i ägget. I början väldigt lite i taget, sen i en tunn stråle till lagom konsistens.
- Smaka av med mer vitvinsvinäger, dijon, pressad citron, salt och vitpeppar.
- Rödbetssallad: Koka rödbetorna i vatten tills de är mjuka rakt igenom, ca 30-60 minuter beroende på storlek. Låt svalna.
- Skala rödbetorna och skär dem i centimeterstora bitar. Blanda rödbetorna med créme fraiche, hemmagjord majonnäs och riven pepparrot. Smaka eventuellt av med lite salt. Låt stå till sig i kylen.
- Köttbullar: Blanda ihop alla ingredienserna och rulla till små bollar. Stek köttbullarna i smör.
- Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200°
- Blanda runt potatis, pressad vitlök, salt och peppar i en ugnsfast form.
- Häll på grädde och ställ in i ugnen ca 30-45 minuter. Ta ut och låt svalna ca 10 minuter.
- Julskinka: Sätt ugnen på 225°.
- Ta bort svålen från skinkan. (Spara i frysen till att koka buljong på)
- Vispa ihop ägg, senap, socker, salt och 1 msk ströbröd. Bred smeten över skinkan.
- Sikta över ströbröd.
- Sätt in i ugnen i ca 15 minuter tills skinkan är gyllenbrun.
- Servera med en god senap och lite äppelmos.
- Ready in : 75 Minutes
- Course : KÖTT VARMRÄTT
- Recipe Type : KÖTT, VARMRÄTT
Rate this recipe
0 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.