Friterad vit fisk med tamarindsås, rättika och sjögräsnudlar
-
- Prep Time
- Minutes
-
- Cook Time
- Minutes
Recipe Rating
- (5 /5)
- 2 ratings
Ingredients
- ---Tamarindsås---
- 80g tamarind
- 5dl kokande vatten
- 2 vitlöksklyftor, krossade och hackade
- 1 bananschalotten, hackad
- 1 tumme ingefära, hackad
- 2 msk socker
- ---Rättika---
- 100g rättika
- Saften från 1 lime
- Vatten
- Isbitar
- ---Sjögräsnudlar---
- 2 Bananscjalottenlökar, skivade
- 1 vitlöksklyfta, krossad och hackad
- 2 msk hackad ingefära
- 1 citrongräs
- 300g sjögräsnudlar
- Zest från 1 lime
- 2 msk ketjap manis
- 2 krukor thaibasilika, hackade
- ---Friterad fisk---
- 600g kolja, torsk eller annan vit fisk, i bitar om ca 3 cm
- 1 liter rapsolja
- 400g vetemjöl, ställ det i frysen 15 minuter innan fritering
- 3 tsk bakpulver
- 5 dl kall ramlösa
- 1/2 dl kallt vatten
- -----------------------
- 1 avokado, i bitar om ca 1 cm
Instructions
- Tamarindsås: Lägg tamarind i en bunke. Häll på kokande vatten och låt stå och dra i ca 20 minuter.
- Sila och pressa ur det sista.
- Stek vitlök, schalottenlök och vitlök i rapsolja i en kastrull i ca 3 minuter.
- Häll på tamarindvattnet och socker. Låt puttra i ca 20 minuter till en såsig konsistens.
- Rättika: Skala och hyvla rättikan tunt. Skär i tunna strimlor.
- Lägg rättikan i isvatten och pressad lime i ca 20 minuter. Sila.
- Sjögräsnudlar: Stek schalottenlök, vitlök, ingefära och citronsgräs i rapsolja i ca 3 minuter.
- I med sjögräsnudlar, limezest och ketjap manis. Stek vidare och blanda runt i ca 5 minuter. Salta och peppra lätt. Ta av från plattan och blanda ner thaibasilika precis innan det ska serveras.
- Fisk: Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, ramlösa och vatten i en bunke.
- Värm upp oljan i en kastrull till 185°.
- Salta lätt på fisken.
- Doppa fiskbitarna i smeten och fritera i oljan i ca 5 minuter, tills de har fått fin färg. Ta upp och låt rinna av.
- Lägg en liten hög sjögräsnudlar på varje tallrik.
- Lägg på rättika och avokado.
- På med fisken och skeda över såsen.
- Servings : 6 (förrätt)
- Ready in : 60 Minutes
- Course : FISK FÖRRÄTT, FISK VARMRÄTT
- Recipe Type : FISK, FÖRRÄTT, SÅSER, VARMRÄTT
Rate this recipe
2 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.