Både grytan och såsen kan med fördel göras dagen innan. Majsufflén vill man däremot göra till servering.
Vegetarisk chiligryta med majssufflé och ranchdressing
-
- Prep Time
- Minutes
-
- Cook Time
- Minutes
Recipe Rating
- (5 /5)
- 1 rating
Ingredients
- ---Chili---
- 1 stor aubergine, i bitar om ca 3 cm
- Salt
- Svartpeppar
- Olivolja
- ---------------------
- 1 chili ancho
- 1 chili morita
- ----------------------
- 2 tsk paprikapulver
- 1.5 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk korianderfrön
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk kumminfrön
- 2 tsk oregano
- 1 tsk timjan
- 1/2 tsk spiskummin
- -----------------------
- 1 stor gul lök, hackad
- 4 vitlöksklyftor, krossade och hackade
- 2 morötter, hackade
- 1 röd paprika, i små tärningar
- 1 röd chili, urkärnad och hackad
- 1 lagerblad
- ------------------------
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk mörk sirap
- 390g krossade tomater
- 1 dl rödvin
- 2 flaskor corona
- -------------------------
- 1 burk borlottibönor
- 1 burk svarta bönor
- 1 burk kidneybönor
- -------------------------
- 25g smör
- Salt
- Peppar
- ---Majssufflé---
- 2 msk smör
- 2 msk mjöl
- 2.5 dl röd mjölk
- 3 äggulor
- 4 dl riven ost
- 300g majs
- 2 nypor flingsalt
- Vitpeppar
- 1/4 muskotnöt, finriven
- 3 äggvitor
- Smör
- Ströbröd
- ---Ranchdressing---
- 3 dl gräddfil
- 1 dl hemmagjord majonnäs, se separat recept
- 1 tsk worchestershiresås
- 1 dl dill, hackad
- 1 dl gräslök, hackad
- 1 dl basilika, hackad
- 1/2 dl persilja, hackad
- 1 bananschalottenlök, hackad
- 5 droppar tabasco
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- Salt
- Svartpeppar
- ----------------------
- Tortillachips
Instructions
- Chiligryta: Sätt ugnen på 200°.
- Lägg auberginen på plåt. Salta, peppra och ringla över lite olivolja. Blanda runt.
- Ställ in i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter. Ta ut och lägg åt sidan.
- Ta bort skaftet från anchochilin och moritachilin. Lägg chilin i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Häll av vattnet.
- Ta bort fröna och hacka chilin.
- Mortla alla torra kryddor ordentligt.
- Stek lök, vitlök, anchochili, moritachili, röd chili, morot, paprika, torra kryddor och lagerblad i olja på låg värme i en stor gryta i ca 5 minuter. Salta och peppra.
- Tillsätt tomatpuré och stek vidare 1 minut.
- I med rödvin, krossade tomater, sirap och öl. Låt puttra utan lock i ca 1 timme.
- Skölj bönorna ordentligt och lägg dem i grytan. I med auberginen, Puttra vidare i ca 15 minuter till lagom konsistens.
- I med en klick smör och smaka av med salt och peppar.
- Ranchdressing: Blanda alla ingredienserna till såsen. Låt stå till sig i kylen.
- Majssufflé: Sätt ugnen på 175°.
- Smält smör i en stor kastrull på låg värme. Vispa ner mjölet.
- Vispa ner mjölken lite i taget. Ta av kastrullen från plattan.
- Vispa i äggulor och ost. Salta, peppra och riv i muskot.
- Blanda i majsen.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
- Blanda i hälften av äggvitan.
- Vänd försiktigt i resten av äggvitan.
- Häll smeten i en smörad och bröad form med höga kanter.
- Ställ in i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
- Servera med tortillachips.
- Servings : 8
- Ready in : 110 Minutes
- Course : VEGETARISKT VARMRÄTT
- Recipe Type : SÅSER, VARMRÄTT, VEGETARISKT
Rate this recipe
1 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.