Ångad lax med sotad knipplök, friterad äggula och skirat citronsmör
-
- Prep Time
- Minutes
-
- Cook Time
- Minutes
Recipe Rating
- (5 /5)
- 3 ratings
Ingredients
- 360g mittbit av lax t.ex. Fröyalax eller Salmalax
- 12st grön sparris
- ---Sotad lök och citronsmör---
- 4st knipplökar
- 25g smör
- 1/2 dl vatten
- Vitpeppar
- -------------------
- 100g smör
- Zest från 1 citron
- 1 msk pressad citron
- Vitpeppar
- ---Friterad äggula---
- 8 äggulor
- 2 äggvitor
- 1 skvätt mjölk
- Vetemjöl
- Panko
- 1 liter rapsolja
- ---------------------
- 80g forellrom, regnbågsrom eller laxrom
- Trädgårdskrasse eller vattenkrasse
- 1 kruka dill
- Pressad citron
Instructions
- Friterad äggula: Frys in äggulorna.
- Vispa ihop äggvitorna lätt med en skvätt mjölk.
- Ta ur äggulorna ur frysen och panera snabbt i vetemjöl, sen äggvitan och sist panko. Ställ tillbaka in i frysen.
- Till servering: Värm oljan till 175°.
- Ta ur äggen ur frysen och fritera i 1.5 till max 2 minuter.
- Ta upp med hålslev och låt rinna av i durkslag. Salta lätt.
- Lök och smör: Skira 100g smör med citronzest. Ställ åt sidan.
- Skär av roten och blasten på löken. Dela lökarna på mitten.
- Lägg löken med snittsidan nedåt i en torr het stekpanna och brassa till löken fått ordentligt med färg.
- Lägg löken i en liten kastrull. I med smör och vatten. Dra några varv med vitpepparkvarnen.
- Låt puttra under lock tills löken är mjuk, ca 5 minuter.
- Häll ner vätskan från löken i det skirade smöret. Smaka av med ca 1 msk pressad citron.
- Ångad lax och sparris: Dela laxen i portionsbitar. Salta och peppar lätt på båda sidor. Lägg laxen i ett durkslag och gör ett lock av aluminiumfolie.
- Koka upp några cm lättsaltat vatten i en kastrull. Vattennivån får inte nå botten på durkslaget. Ställ på durkslaget och ånga laxen i ca 5 minuter.
- När det är 2 minuter kvar, släng i sparrisen under durkslaget.
- Lägg upp sparris, lax, äggulor och lök på en tallrik.
- Skeda över det skirade smöret.
- Lägg på dillkvistar, trädgårdskrasse och forellrom. Pressa över citron.
- Servings : 4 (varmrätt)
- Ready in : 200 Minutes
- Course : FISK FÖRRÄTT, FISK VARMRÄTT
- Recipe Type : FISK, FÖRRÄTT, SÅSER, VARMRÄTT
Rate this recipe
3 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.