Friterad fisk med tomatsås, vitlökssås, frasig potatis och tomatsallad
-
- Prep Time
- Minutes
-
- Cook Time
- Minutes
Recipe Rating
- (5 /5)
- 3 ratings
Ingredients
- ---Tomatsås---
- 1 gul lök, hackad
- 1 röd chili, urkärnad och hackad
- 390g krossade tomater
- 1/2 tsk socker
- 3/4 tsk paprikapulver
- 3/4 tsk rökt paprikapulver
- Salt
- 1.5 msk sherryvinäger
- Olivolja
- ---Vitlökssås---
- 1 ägg
- 2.5 dl rapsolja
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- Salt
- ---Råstekt potatis---
- 800g fast potatis
- Rapsolja
- Flingsalt
- ---Tomatsallad---
- 400g romanticatomater, delade i kvartar
- 1/2 rödlök, tunt skivad
- 1 dl hackad oregano
- Flingsalt
- Svartpeppar
- ---Friterad fisk---
- 600g kolja eller annan vit fisk, i bitar
- 1 liter rapsolja
- 400g vetemjöl, ställ det i frysen 15 minuter innan fritering
- 3 tsk bakpulver
- 5 dl kall ramlösa
- 1/2 dl kallt vatten
- 1 citron, i klyftor till servering
Instructions
- Tomatsås: Stek löken i olivolja i ca 7 minuter.
- Tillsätt chilin och stek några minuter till.
- I med tomater, paprikapulver, rökt paprikapulver, socker och en nypa salt. Koka upp och låt sedan puttra på låg värme i ca 20 minuter, tills såsen har fått skön konsistens.
- I med sherryvinäger och smaka av med salt.
- Vitlökssås: Vispa ihop ägget med en dutt olja tills det blir luftigt. Vispa sedan ner resten av oljan i en tunn stråle.
- Pressa i vitlöksklyftorna och smaka av med salt. Låt stå till sig i kylen.
- Potatis: Råstek potatisen på låg värme i rapsolja, ca 40 minuter tills potatisen är klar.
- Häll på lite mer olja och fritera tills potatisen är frasig och gyllenbrun. Ta upp potatisen och låt rinna av. Strö över flingsalt.
- Fisk: Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, ramlösa och vatten i en bunke.
- Värm upp oljan i en kastrull till 185°.
- Salta lätt på fisken.
- Doppa fiskbitarna i smeten och fritera i oljan i ca 5 minuter, tills de har fått fin färg. Ta upp och låt rinna av.
- Tomatsallad: Blanda tomater, rödlök och oregano. Ringla över lite olivolja. Strö över en dutt flingsalt och dra några varv på svartpepparkvarnen.
- Servera fisken med båda såserna, potatis och tomatsallad. Strö över lite färsk oregano.
- Servings : 4
- Ready in : 60 Minutes
- Course : FISK VARMRÄTT
- Recipe Type : FISK, VARMRÄTT
Rate this recipe
3 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.