Friterade kinesiska köttbullar och tomatsås med ingefära och vitlök
-
- Prep Time
- Minutes
-
- Cook Time
- Minutes
Recipe Rating
- (5 /5)
- 1 rating
Ingredients
- ---Kossgrisbollar---
- 250g nötfärs
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 kruka basilika, hackad
- Salt
- Svartpeppar
- ------------------------
- 250g fläskfärs
- 2 msk hackad ingefära
- 1 kruka thaibasilika
- Salt
- Svartpeppar
- -------------------------
- 200g vetemjöl
- 1.5 tsk bakpulver
- 3 dl ramlösa
- 1 liter rapsolja
- ---Tomatsås---
- 1 bananschalottenlök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, krossade och hackade
- 1/2 tumme ingefära, hackad
- 2 torkade röda chilis, urkärnade och hackade
- 390g krossade tomater
- 1 dl vatten
- 1 limeblad
- 2 tsk vit misopasta
- 1 tsk socker
- 1 tsk chinkiang (svart risvinäger) Kan ersättas med balsamvinäger
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk sesamolja
- ---Grönsaksbrass---
- 2 pakchoi, i bitar
- 250g kastanjechampinjoner, i kvartar
- 1/2 tumme ingefära, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- Salt
- ------------------------
- Långkornigr ris
Instructions
- Kossgrisbollar: Blanda nötfärs med vitlök, basilika, salt och peppar. Forma till små bollar.
- Blanda fläskfärsen med ingefära, thaibasilika, salt och peppar. Forma till små bollar.
- Ta en liten nötfärsboll och en liten fläskfärsboll och tryck ihop till en köttbulle.
- Ställ in mjölet i frysen ca 15 minuter innan fritering. Blanda mjölet med bakpulvret.
- Vispa ner mjölblandningen i ramlösan.
- Värm upp oljan till 185°. Doppa köttbullarna till frityrsmeten och fritera till de är gyllenbruna, ca 5-10 minuter.
- Tomatsås: Stek lök, vitlök, chili och ingefära i rapsolja och sesamolja i ca 3 minuter i en kastrull. Salta och peppra lätt.
- Tillsätt krossade tomater, vatten, limeblad, misopasta och socker. Låt puttra på svag värme i ca 20 minuter.
- Tag av från plattan och tillsätt chinkiang. Smaka eventuellt av med salt.
- Grönsaksbrass: Stek pak choi och champinjoner i rapsolja i ca 3 minuter. Tillsätt ingefära och vitlök. Salta lätt och stek vidare i ca 1 minut.
- Servera med kokt ris.
- Servings : 4
- Ready in : 80 Minutes
- Course : KÖTT VARMRÄTT
- Recipe Type : KÖTT, SÅSER, VARMRÄTT
Rate this recipe
1 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.