Grillade lammracks med långbenspotatis, bakad blomkål och portvinssås
-
- Prep Time
- Minutes
-
- Cook Time
- Minutes
Recipe Rating
- (0 /5)
- 0 ratings
Ingredients
- 1kg lammracks
- ---Marinad---
- 1 kruka rosmarin, hackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- Zest av 1 citron
- 2 msk pressad citron
- 1 dl rapsolja
- 1 msk flytande honung
- Salt
- Svartpeppar
- ---Potatis---
- 1 kg potatis, tunt skivad
- 7 vitlöksklyftor, pressade
- 150g smör
- ---Portvinsås---
- Reduktion:
- 1 gul lök, hackad
- 2 tomater, i bitar
- 1 morot, i bitar
- 2 champinjoner, i bitar
- 1 kruka, persilja, hackad (både blad och stjälkar)
- 5 timjankvistar
- 2 lagerblad
- 10 svartpepparkorn
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1/2 tsk kumminfrön
- 1.5 liter vatten
- 2 msk olivolja
- Sås:
- 25g smör
- 2 bananschalotten, hackade
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl reduktion
- 1 dl vatten
- 3 dl portvin
- 0.5 dl balsamvinäger
- 5 timjankvistar
- 2 msk svartvinbärssylt eller gelé
- 25g smör
- ---Blomkål---
- 1 litet blomkålshuvud (ca 750g)
- 100g smör
Instructions
- Kött: Blanda alla ingredienser till marinaden. Marinera köttet i minst 2 timmar.
- Grilla köttet på indirekt värme tills innertemperaturen är 57°. Låt vila ca 15 minuter. Skär upp racksen. Strö över lite flingsalt.
- Sås: Stek ingredienserna till reduktionen i olivolja i några minuter. Strö över lite salt.
- Häll på vattnet och låt reducera utan lock tills ca 1 dl återstår. Sila och smaka av med salt.
- Stek löken i 25g smör i ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, reduktion, vatten, portvin, vinäger och timjan. Låt reducera till hälften.
- Sila och smak av med salt och svartvinbärssylt. Lägg i smör.
- Potatis: Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Salt och peppra.
- Pressa över 5 vitlöksklyftor och blanda runt med potatisen.
- Sätt in i ugnen tills potatisen är klar och har fin färg. Ta ut och pressa över 2 vitlöksklyftor till.
- Blomkål: Lägg blomkålshuvudet på aluminiumfolie. Klicka över 100g smör och rulla in i folien. Grilla på indirekt värme i ca 90-120 minuter.
- Ta ut och låt svalna. Stek yta på blomkålen i het panna i olivolja eller smör. Salt och peppra.
- Servings : 4
- Ready in : 200 Minutes
- Course : KÖTT VARMRÄTT
- Recipe Type : KÖTT, SÅSER, VARMRÄTT
Rate this recipe
0 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.