Lammstek med portvinsås och potatisgratäng
-
- Prep Time
- Minutes
-
- Cook Time
- Minutes
Recipe Rating
- (0 /5)
- 0 ratings
Ingredients
- 3kg lammstek med ben
- 1 kruka rosmarin
- 12 vitlöksklyftor
- Flingsalt
- 0,5 dl flytande honung
- ---Portvinsås---
- 1 morot, skivad
- 1 palsternacka, skivad
- 2 schalottenlök, hackade
- 1 rödbeta, i bitar
- Några kvista persilja
- Några kvistar timjan
- 5dl rödvin
- 3 dl portvin
- 50g smör
- Brun maizena
- ---Potatisgrstäng---
- 2 kg potatis, skalad och skivad
- 6 dl grädde
- 5 vitlöksklyftor, hackade
- 1 gul lök, hackad
- 4 kvistar rosmarin
- Salt
- Vitpeppar
- 3dl västerbottenost, riven
- ---Haricot verts---
- Några nävar haricot verts
- 1 schalottenlök, hackad
- 2 msk smör
- Flingsalt
- Vitpeppar
Instructions
- Sätt ugnen på 250°.
- Gnid in steken med ordentligt med flingsalt.
- Skär små snitt här och där och tryck in vitlöksklyftor och rosmarinkvistar.
- Blanda honung, citron, 5 pressade vitlöksklyftor och flingsalt. Pensla in hela steken.
- Sätt in långt ner i ugnen på galler med plåt under på 250° till den får fin yta. Sänk värmen till 125° och stek klart till innertemperatur 64°. Låt vila 10 minuter.
- Portvinsås: Fräs grönsakerna och örter i smör i några minuter. Salta och peppra.
- Häll på rödvin och portvin och låt reducera till hälften.
- Sila, häll på skyn från lammet och red såsen. I med smör och smaka av med salt och peppar.
- Potatisgratäng: Lägg alla ingredienserna till gratängen förutom ost i en kastrull. Lått puttra 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Ta upp rosmarinkvistarna och häll över i en ugnsfast form. Sprid ut ost över och ställ in i ugnen på 225° till den får fin yta.
- Haricot verts: Förkoka i någon minut. Brassa lök och bönor i smör i någon minut. Salta och peppra.
- Servings : 6
- Ready in : 140 Minutes
- Course : KÖTT VARMRÄTT
- Recipe Type : KÖTT, SÅSER, VARMRÄTT
Rate this recipe
0 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.