Laxtataki och wasabipotatissallad med havslilja och tatsoi, inlagd sichuangurka och ingefärsmajonnäs
-
- Prep Time
- Minutes
-
- Cook Time
- Minutes
Recipe Rating
- (5 /5)
- 3 ratings
Ingredients
- ---Gurka---
- 1/2 gurka
- 1/2 dl mirin
- 1 dl risvinäger
- 1 tsk sichuanpeppar
- 1/2 dl hackad koriander
- ---Majonnäs---
- 1 äggula
- 2-2,5 dl rapsolja
- 3 tsk vitvinsvinäger
- 2 tsk pressad lime
- Zest av 1 lime
- 1 tsk wasabi
- 1 msk riven ingefära
- Salt
- Svartpeppar
- ---Sojadressing---
- 1/4 dl kikkomansoja
- 1/2 pressad lime
- 1/2 tsk sesamolja
- 1 msk finhackad ingefära
- 2 msk vatten
- ---Potatatissallad---
- 800g potatis, skalad
- 2dl gräddfil
- 3 tsk wasabi
- 2 nypor flingsalt
- Svartpeppar
- 40g havslilja
- 1 kruka tatsoi eller annan tunnbladig kål, hackad
- ---------------------------
- 360g salma- eller fröyalax
- Flingsalt
- Svartpeppar
Instructions
- Gurka: Skär gurkan i bitar om ca 1cm. Ta bort kärnhuset.
- Rosta sichuanpeppar i torr panna i ca 1 minut.
- Koka upp risvinäger, mirin och den rostade sichuan pepparn. Låt svalna
- Blanda ner gurkan och koriandern. Låt stå i kylen minst 30 minuter.
- Sojadressing: Blanda alla ingredienserna till dressingen. Låt stå och dra i minst 30 minuter.
- Majonnäs: Lägg äggula, 1 tsk vitvinsvinäger och en liten dutt rapsolja i en bunke. Vispa luftigt.
- Vispa ner oljan i ägget. I början väldigt lite i taget, sen i en tunn stråle till lagom konsistens.
- Riv 1msk ingefära. Pressa ur saften ner i majonnäsen.
- Tillsätt limezest och wasabi. Smaka av med vinäger, pressad lime, salt och svartpeppar. Ställ åt sidan.
- Potatis: Koka potatisen. Låt svalna lite och skär sedan i bitar.
- Blanda gräddfil och wasabi. Smaka av med salt och peppar.
- Plocka bladen från havslilja och hacka.
- Skär sparrisen i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten i ca 1 minut.
- Blanda potatis, gräddfilsblandning, havslilja, hackad tatsoi och sparris.
- Lax: Låt laxen bli rumstempererad. Salta och peppra. Stek laxen i smör i het stekpanna i 20 sekunder på varje sida. Ta upp och skär i skivor om ca 1 cm.
- Lägg upp potatissallad på en tallrik. Lägg på lite gurka. Dutta ut lite majonnäs. Lägg på laxen. Ringla över några teskedar sojadressing. Servera.
- Servings : 4
- Ready in : 60 Minutes
- Course : FISK VARMRÄTT
- Recipe Type : FISK, SÅSER, VARMRÄTT
Rate this recipe
3 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.