Portabello och halloumiburgare med café de parismajonnäs, rökt tomat och syrad lök
Recipe Rating
- (5 /5)
- 3 ratings
Ingredients
- ---Bröd---
- 850g vetemjöl special
- 25g strösocker
- 15g salt
- 40g jäst
- 5 dl röd mjölk
- 50g flytande honung
- 75g rapsolja
- 1 ägg, till pensling
- 1 nypa salt, till pensling
- 1 skvätt vatten, till pensling
- ---Syrad rödlök--
- 4 rödlökar, skivade
- 4 jalapneños
- 1 dl ättikssprit (12%)
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- ---Café de parismajonnäs---
- 1 äggula
- 2-2,5 dl rapsolja
- 3 tsk vitvinsvinäger
- 2 tsk pressad citron
- 1 tsk dijonsenap
- Vitpeppar
- Flingsalt
- 2 msk timjan, hackad
- 2 msk persilja, hackad
- 2 msk gräslök, hackad
- 1 msk dragon, hackad
- 1 msk oregano, hackad
- 1 msk salvia, hackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 2 tsk pressad citron
- 1 tsk dijonsenap
- 3 msk tomtpuré
- 1/2 tsk curry
- ---Rökt tomat---
- 2 stora tomater, skivade
- Rökspån hickory
- -------------------------
- 4 portabello
- 2 halloumiostar
- 8 skivor cheddar
- Ättiksgurka
- Amerikansk senap
Instructions
- Bröd: Blanda vetemjöl, socker och salt.
- Lös upp jästen i mjölken.
- Blanda ihop alla ingredienser och kör i degblandare ca 10-12 minuter.
- Låt degen vila i en bunke under plastfolie ca 30-60 minuter. Tills degen jäst till dubbel storlek.
- Dela degen i bitar om 70g. Rulla till små bollar. Rulla under lite tryck så att degens yta spänns. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 40°. Ställ in en plåt med fingarvarmt vatten i botten.
- Stäng av ugnen och ställ in plåten i mitten av ugnen och låt jäsa ca 80 minuter eller tills bullarna har växt till dubbel storlek.
- Om ugnen inte går lägre än 50° jäs med luckan på glänt.
- Ta ut plåten ur ugnen. Sätt ugnen på 230°.
- Vispa ihop ägg, salt och vatten. Pensla bollarna.
- Sänk ugnen till 215°. Grädda bröden i ca 8 minuter till de fått en gyllenbrun yta.
- Syrad lök med jalapeño: Koka upp ättika, socker och vatten. låt svalna.
- Varva lök och jalapeño i en glasburk. Häll på lagen. Låt stå i kylen i minst 24 timmar.
- Café de parismajonnäs: Lägg äggula, 1 tsk vitvinsvinäger och en liten dutt rapsolja i en bunke. Vispa luftigt.
- Vispa ner oljan i ägget. I början väldigt lite i taget, sen i en tunn stråle till lagom konsistens.
- Smaka av med mer vitvinsvinäger, dijon, pressad citron, salt och vitpeppar.
- Blanda ner övriga ingedienser. Smaka av med salt, peppar och curry. låt stå i kylen i 30 minuter.
- Rökt tomat: Tänd grillen och låt glöden bli bra. Släng på några nävar rökspån. Rök tomatskivorna på indirekt värme under lock i ca 20-30 minuter.
- Dela halloumin i 2 delar. Grilla portabellon och halloumin på direktglöd i några minuter på ena sidan. Salta och peppra portabellon. Vänd och lägg på cheddarn på portabellon. Grilla vidare tills de är klara.
- Värm bröden i ugn eller på grillen.
- Bred ett lager senap på brödet. Sedan rökt tomat, inlagd gurka, portabello, halloumi, majonnäs och picklad lök.
- Servings : 4
- Ready in : 210 Minutes
- Course : VEGETARISKT VARMRÄTT
- Recipe Type : VARMRÄTT, VEGETARISKT
Rate this recipe
3 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.