Vegetariska miniburgare med blue cheese, betor och citronmajonnäs med timjan
-
- Yield
- 8st
Recipe Rating
- (5 /5)
- 4 ratings
Ingredients
- ---Bröd (ca 30st)---
- 850g vetemjöl special
- 25g strösocker
- 15g salt
- 40g jäst
- 5dl röd mjölk
- 50g flytande honung
- 75g rapsolja
- 1 ägg, till pensling
- 1 nypa salt, till pensling
- 1 skvätt vatten, till pensling
- ---Citron och timjanmajonnäs--
- 1 äggula
- 2-2.5 dl rapsolja
- 2-3 tsk vitvinsvinäger
- 1-2 tsk pressad citron
- 1 tsk dijonsenap
- 3 msk gräddfil
- Zest från 1 citron
- 1/2 dl hackad timjan
- Salt
- Svartpeppar
- ---Karamelliserad rödlök---
- 2 rödlökar, skivade
- 50g smör
- 4 msk socker
- 4 msk balsamvinäger
- -----------------------
- Amerikansk senap
- Ruccola
- Burger blue eller annan skivad mögelost
- Finhackad gul lök
- 4 rödbetor
Instructions
- Bröd: Blanda vetemjöl, socker och salt.
- Lös upp jästen i mjölken.
- Blanda ihop alla ingredienser och kör i degblandare ca 10-12 minuter.
- Låt degen vila i en bunke under plastfolie ca 30-60 minuter. Tills degen jäst till dubbel storlek.
- Dela degen i bitar om 50g. Rulla till små bollar. Rulla under lite tryck så att degens yta spänns. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 40°. Ställ in en plåt med fingervarmt vatten i botten.
- Stäng av ugnen och ställ in plåten i mitten av ugnen och låt jäsa ca 80 minuter eller tills bullarna har växt till dubbel storlek.
- Om ugnen inte går lägre än 50° jäs med luckan på glänt.
- Ta ut plåten ur ugnen. Sätt ugnen på 230°.
- Vispa ihop ägg, salt och vatten. Pensla bollarna.
- Sänk ugnen till 215°. Grädda bröden i ca 8 minuter till de fått en gyllenbrun yta.
- Karamelliserad lök: Stek löken mjuk i smör, ca 5 minuter.
- I med sockret och låt det smälta.
- Häll på balsamvinäger och låt puttra in.
- Majonnäs: Lägg äggula, 1 tsk vitvinsvinäger och en liten dutt rapsolja i en bunke. Vispa luftigt.
- Vispa ner oljan i ägget. I början väldigt lite i taget, sen i en tunn stråle till lagom konsistens.
- Tillsätt vitvinsvinäger, dijon, pressad citron, gräddfil, citronzest, timjan, salt och svartpeppar.
- Rödbetor: Koka rödbetorna i vatten tills de är mjuka rakt igenom, ca 30-60 minuter beroende på storlek. Låt svalna.
- Skala och skiva betorna i skivor om ca 1 cm.
- Till servering: Grilla eller stek skivorna. Låt en liten skiva blue cheese smälta över betan.
- Värm bröden.
- Bred ett lager senap på bröden. Sedan ruccola, karameliserad lök, rödbeta, majonäs och hackad gul lök. Lägg på locket
- Course : VEGETARISKT FÖRRÄTT, VEGETARISKT VARMRÄTT
- Recipe Type : SMÅRÄTTER, VARMRÄTT, VEGETARISKT
Rate this recipe
4 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.